Aktiviteter:
Pörte, kallas också för rökstuga, troligen Gransjöns första byggnad.
På Olof Tresk karta över Gransjön från 1639 finns byggnaden markerad.
Troligen finns byggnaden också markerad på karta över området från 1886.
Återupptäcktes av Birger Engblom 1996.
Antikvarisk bedömning av länsmuseets arkeolog framgår att lämningarna överensstämmer med området för den finska bosättningar vid Gransjön angivet på karta upprättad av Olof Tresk.
Några noteringar om Pörten
Ordet pörte är troligen en försvenskning av det finska ordet Pirtti och skulle vara ordet för gård (hus).
De första bosättarna i Gransjön är noterats till år 1598. Något år därefter torde den första bosättningen vara i bruk. Det är en mycket gammal metod med att värma upp bostaden med rök, som bildar ett värmande täcke i taket. Redan på vikingatiden och dåtidens långhus använde samma uppvärmningsmetod.
Bygga pörten har en mångårig tradition. Även i mitten 1850-talet byggdes nya pörten. Så sent som en bit in på 1900-talet fanns det folk som bodde i den typen av bostäder. Bostäderna kallas också rökstugor. Komforten har med åren blivit betydligt bättre, men uppvärmningen var den samma. Pörtet i Gransjön har mått 6,5–6 m c: a 40 kvadratmeter. Spishällen låg i byggnadens hörn. Golvet var troligen stampat jordgolv. Rökstugan är en knuttimrad byggnad utan skorsten, rökgången mynnar ut inne i huset, mot ett isolerat innertak i mitten. Röken bildar ett lager av rök några decimeter tjocklek. Med hjälp av ventiler vid golv reglerades rökens tjocklek efter behov. Rökluckan fanns vid tak. Ugnen eldades enbart under dagen. Under natten behölls värmen p.g.a. ungen och stugans konstruktion. Pörtet kunde ha skjutluckor av trä för ljusinsläpp. Rökstugan yttertak var av flera lager av näver mot väta och ett tjockt lager med jord som hade god isoleringsförmåga.
Ugnens konstruktion var ofta en rejäl träram i den byggdes en ugn av större stenar murad med lera. Ovanpå ugnen lade ett lager av mindre stenar i en hög, troligen ökande det värmeförmågan. Ungen användes naturligtvis även för matlagning och bak.
Det har gjorts studie om hur det var att bo i ett pörte några veckor. Man kan tro att det var en rökfylld miljö. Men det var den inte. Den hade en överlägsen värmeförmåga, betydligt bättre än ”svenskars” uppvärmning genom öppen spis och skorsten. Det var ingen dålig miljö att leva i vid den tiden.
Dessutom har byggtypen den levt kvar i många hundra, långt in på 1800-talet.
I boken Tre byar på Stöde finnskog från 1988 görs antydan att boendeformen fanns fram till 1840-talet på Gransjön. Finns säkert flera pörten från den tiden, ingen vet var.
Kenth Sjögren
MEDLEMSBREV 1/24
Välkomna till sommarens aktiviteter
Dan Andersson-afton Ulvsjön 15/6
Bokförsäljning Stöde marknad 3-4/8
Resa till Västanåfallet 10/8
Läs mer på affischerna och besök gärna vår hemsida
GLAD SOMMAR önskar styrelsen
Kent, Kurt, Marja, Gerd, Ingvar, Arvid och Örjan
Du som inte betalat medlemsavgiften 75 kr, kan göra det på
Swish 123 28 22 138
( Obs NYTT swish-nr)
eller på
PlusGiro 132 18 44-1
Affish : sommar-pa-stode-finnskog-2024.pdf
MEDLEMSBREV 2/2023
Välkommen till vårt traditionella JULGRÖTSMÖTE söndagen 10 december kl. 13.00 Pålsgården Stöde
Föreningen bjuder på tomtegröt, skinkmacka och kaffe med dopp.
Vi tar upp kommande aktiviteter, det blir sång och musik och säkert fängslande berättelser.
Lotterier med fina vinster. Vi är tacksamma för gåvor till lotteriet.
I ÅR FYLLER VÅR FÖRENING STÖDE FINNSKOGSBYAR 25 ÅR.
Föreningen bildades 18 april 1998.
God Jul och Gott Nytt År!
Bilder från julgrötsmötet
Glenn,Kurt,Arvid och Bysse svarade för underhållningen
Arvid och AnnMarie funderar
Gerd o Marja
Svea och Berit
Kjell H diskuterar med bordsgrannarna
MINNESTRÄFF OM ULVSJÖNS
STORMÖTEN
Ulvsjöns Folkets Hus Söndag 18 juni kl. 11.00-15.00
Vi träffas, minns och berättar om Ulvsjöns Stormöten.
Medverkan av Ivar Bylund. Musik.
Servering: Kaffe/the, läsk och Stormötes-segkakan.
Välkommen!
Träffa gamla bekanta i det natursköna Ulvsjön
Arr. Föreningen Stöde Finnskogsbyar
Mer information: Britt Rinnan 073-055 74 19
Byavandring Tjärnsjön
Lördag 8 juli 2023 kl. 11.00
Vi träffas vid ”korset” där anslagstavlan står
Ta med stövlar/grova skor, då det blir lite terrängvandring
Medtag eget fika
Arr: Föreningen Stöde Finnskogsbyar
Mer info: Kent Eriksson 070-550 32 53
Marja Olofsson 070-358 02 80
Besök av Finska pensionärer från Sundsvall 11 okt-22
För ett tag sedan ringde en dam från Sundsvalls Kommun (hon jobbar med minoriteter) och frågade om en grupp finska pensionärer fick besöka vår förening. Dom hade hört talas om oss. Vi tog ett snabbt styrelsemöte där vi bestämde att det gick bra. Vi bestämde att den 11 Okt gick bra.
Vi bestämde att hålla till i Ulvsjöns Folket Hus.
Nu gällde det att försöka hitta på vad detta besök skulle innehålla. Skulle vi kunna tillhadahålla " Motti" ? Ja, Gerd H brukar ju fixa sånt, så det kunde vi ju bjuda på. Lite snack om och kring föreningen var också på sin plats. Lite bilder finns det ju också att titta på. Ev. stanna till på Gransjön och titta på den ruin efter en rökugn som finns (O m vädret var OK). Svea H kontaktades för att kolla om hon ville berätta om när hon kom till Sverige. Det ville hon.
Den 11 närmade sig . Gerd H meddelade att hon inte kunde ställa upp med hänvisning till en sen tidigare planerad utlandsresa, men hade snackat med Els-Mari att hon skulle överta mottikokandet. Gerd hade även snackat med Britt R och hon skulle komma och hon skulle även koka en soppa. Marja O lovade att baka en kaka till kaffet. Så nu var förtärigen fixad.
Den 11 kom en buss med ca 35 personer, Jag (Per Erik) klev på hemmavid och sen fortsatte vi söderut mot Gransjön/Ulvsjön.
Vi stannede till på Gransjön där undertecknad berättade lite om och när byn föddes och vilka som bodde här från böejan, Vi fortsatte sedan till Ulvsjön och Folkets Hus,
Sedan alla tagit plats var det dags för ett välkomnande och lite presentation av föreningen. Efter presenrarionen kom "Motti " in på borden. En del åt med hjärtans lust, andra lämnade kvar. Men så är det. Smaken är olika. Efter mottin serverades en god soppa och sen kaffe med god kaka.
Nu var det dags för Svea H att berätta om när hon kom till Sverige med sin familj. Den berättelsen var väldigt intressant och det kom också applåder efteråt.
Tiden gick och det började gå mot uppbrott, Kommunens representant tackade för att de fått komma och fått en inblick i vår verksamhet och vilka vi är.
Våra gäster klättrade så in i bussen, för avfärd mot Sundsvall.
Kvar var bara trogna medarbetare ur föreningen, som styrelsen härmed vill tacka, för att ta rätt på disk och städning.
Per Erik L
Gästerna börjar samlas.
Full fart på "ätningen".
Svea H i berättartagen.
Efterarbete. Britt R sopar.
GRILLTRÄFF PÅ HÄBBERSÅSEN (Blåstens) 31 Aug 2022
Ett fint initiativ hade tagits av några av våra iderika damer om att träffas på Häbbersåsen för en träff med grillning och en stunds trevlig samvaro.
Så blev det och ganska många hade hörsammat både rykten och kanske läst på hemsida och mail.
Vädret var sådär, men fullt ok, åtminstone tills vi hade ätit våra korvar och hamburgare. fikat och haft lite frågesport. Sen kom det regn vilket gjorde att det blev snabb ihopplockning och Avfärd.
Innan regnet och under fikat delade Raymond R ut några frågefolmulär med kluriga frågör om namn på svenska fåglar. Igen klarade att svara rätt på alla frågorna men trots detta fick många pris.
Det behövs inte vara några stora arrangemang för att träffas och umgås på ett lättsamt och trevligt sätt med lite småsnack och lite förtäring.
I vilket fall var det en trevlig träff !
Träffdeltagarna har kommit ( Intr alla) och har ett inledande samtal.
Dags för korv och hamburgare.
Ann Mari Thunström har "erövrat" en korv.
Raymond R var grillmästare,
"Bysses" kapell underhöll med några låtar.
Julgröt på Pålsgården 12 Dec 2019
Då var det dags för den traditionella julröten igen,
I år avåts den en tisdagskväll, till skillnad mot tidigare på en lördag. En förändring som visade sig vara positiv, då det aldrig varit så mycket folk samlade. Vi var över 40 pers som samlats för att äta gröt, kaffe och kakor.
Uppmaningen i inbludan, att ta med lotterivinster hade hörsammats, så till lotteriet fanns mycket vinster att välja mellan, för de som hade tur att vinna.
Kvällen började med att ordförande Gerd Eriksson hälsade alla välkommna och "Varsågoda".
Efter att gröten hade ätits upp spelade Kjell Ivar N. vår signatur "Livet i finnskogarna" och musikstunden fortsatte med musik av Kurt Eriksson som spelade några låtar på klarinett.
Mer musik blev det av Ingvar B som spelade durspel, Ulla-B spelade nyckelharpa och Kjell Ivar N som spelade "vanligt" dragspel och durspel.
Efter musikstunden följde kaffe med dopp och lotteridragning som förättades av Kjell Svanberg. Lotteridragningen drog ut på tiden dä det var så många vinster. Men det betydde att många vann.
När alla vinster var utdelade och kaffet var urdrucket var det dags för avslutning.
Återigen var vi samlade till en trevlig stund med lagomt mycket grot och gott fika.
En tradition väl värd att bevara.
Kjell S och Gerd E förbereder kaffet.
K G Nilsson med fru bänkade sig tidigt.
Nu har de flesta kommi.
Lotterivinster
Gerd E hälsar alla grötsugna välkommna.
Ingvar B lastar på gröt.
Och Lilian S äter smörgås.
Nore H har hämtat en till macka,
Kurt E spelar.
övriga musikanter.
Kjell S var dragningsgeneral.
Per Erik Lilja
”Berättarafton” på Stöde Biblotek 4 Sept 2019
Vem är det där........?
Men det är ju …......!
Det var många sådana kommentarer när Finnbygdsföreningen och Stöde Biblotek hade en träff kring den fotoutaställning som funnits på bibloteket under Augusti.
Ett 15-tal personer hade kommit för att diskutera och berätta kring bilderna,
Många kände igen personerna på bilderna och mindes händelser som bilderna påminde om.
T. ex bild på Ulvsjöns skola,som brann ned på 1940-talet, påminde Gerd H om att hon den dagen tjuvlånat sin storasyster Noras hatt, och hur viktigt det var att ta med hatten när skolan utrymdes. Andra deltagare i träffen mindes andra saker i samband med bilderna,
Britt R berättade bl.a. om bilden från dansbanan, vilka som fanns på bilden och hur det kom sig att den ena damen, som för övrigt var från Stockholm, hamnat på Tjärrotsvea på Ulvsjön.
Dessutom tittades på ett bildspel med blandade bilder.
Skogsarbete, platser, personer etc, Även dessa bilder föranledde ihågkomster och kommentarer om både personer, platser och händelser.
Då vi i vårt arkiv har runt 1000 blder så finns det kanske anledning att ordna nån eller några ”tittaraftnar” för att kolla dessa bilder.
Många av dem finns i böckerna men det finns många många fler.
Kom gärna med synpunkter !
Gudstjänst på Gässåsen
Söndag 18 Aug. 2019 anordnade föreningen i samarbete med Stöde Församling en Gudstjänst på Gässåsen.
Vi hade väl väderprognoserna emot oss, mmen trots kraftigt regn på Söndagsmorgonen sken det upp och blev relativt fint väder under resten av dagen.
För att gardera oss hade Ingvar B och några andra, inklusive gårdsägaren, städat uppe på logen för att Gudstjänsten skulle kunna hållas där. Och så blev det.
Med tanke på väderutsikterna förväntade vi oss inte nån större anslutning, men när klockan närmade sig 12 hade en hel del folk samlats. I alla fall över förväntan.
Gudstjänsten inleddes med att Söröje Durspelare ( som också var på plats ), spelade en låt och därefter avhölls gudstjänsten av vikarerande prästen Lisbeth Magnusson (med rötter i Stöde) och till sin hjälp hade hon Maj Britt Norman som spelade orgel. Under gudtjänsten spelade också Durspelarna några melodier.
Efter gudstjänsten severades kaffe, smörgåsar och div. kakor. Då vi inte räknat med så mycket folk blev det tyvärr lite brist på fikabrödet.
Men, men..............
Under fikastunden fick gårdsägarfamiljen ta emot 1 ex. av våra 2 böcker som ett tack för att vi fått vara på gården med vår aktivitet.
Fikat avslutade gudstjänsten, men de som stannade kvar fick lyssna till Durspelarna som speladeen hel del låtar.
Det hela fungerde bra tack vare att vi har lojala medlemmar som ställer upp med att fixa smörgåsar, koka kaffe och mer handgripliga saker som att bära bord, stolar etc.'
Ett stort tack till dem..
Per Erik L
Ingvar B i förberedelsetagen
Nu börjar det komma folk. Det blev fler än väntat.
Kantorn Maj Britt Norman och prästen Lisbeth Magnusson
Ganska fullt på logen
Och på parkeringen
Köksstaben
Julgröt 2018
Trots runt -20 grader hade 26 "trogna" samlats på Pålsgården för att inta den traditionella Julgröten Som vanligt var det våra duktiga damer som fixade det mesta som skulle förtäras och som vanligt var det till belåtenhet.
I väntan på gröten.
Innan grötätningen spelade husbandet signaturen "Livet i Finnskogarna" och Kurt Eriksson spelade en låt på saxofon.
Kurt spelar saxpfon.
Sen blev det grötätning.
Grötkön
Elsmari och Lasse lät sig väl smaka.
Före kaffet spelade Kurt några jullåtar och husbandet hängde på.
Efter kaffet blev det lotteridragning. Ett stort antal vinster fanns att välja mellan.
Här hämtar Svea H en av sina vinster.
När vi hade druckit upp kaffet och pratat en stund var det dags att bryta upp och ge oss ut i kylan efter att ha förlängt denna trevliga tradition med ytterligare ett år.
Per Erik L
Stenstadsdagarna
Lördag 15 Sept 2018 var vår förening inbjuden att delta i "Stenstadsdagaena" i Sundsvall.
Vi beslutade oss för att delta, åtminstone 1 dag och det blev Lördag den 15.
Det hot om regn som fanns blev det inget av utan vädret var bra med sol men kaske lite för mycket kallblåst.
Vi fick en väldigt bra plats med ett bord vid Storgatan.
Vi hoppades att få sälja några av våra böcker och att informera om att vi finns och om vår verksamhet. Det gick väl sådär med bokförsäljningen, men några ex. såldes. En hel del besökare stannade till och fick veta en hel del om Stöde, skogsbyarna och annat för dem intressant.
Från föreningen var vi ganska många som ställde upp på det här evenemanget.
Gerd Eriksson, Kjell Svanberg, Ingvar Byström, Gerd Högdahl, Marja Olofsson och Per Erik Lilja.
Kjell, Marja och Gerd väntar på kunder. Ingvar och Kjell har fått napp.
Mycket folk i rörelse.
Per Erik L
"Jubileumsresan 18 Juli 2018
Då föreningen firar 20 år i år, hade styrelsen beslutat att vi skulle göra nåt.
Nåt blev i det här fallet en bussresa upp till Hovermo Gårdsmuseum i Jämtland.
Hovermo ligger på västra sidan av Storsjön och några mil norr om Svenstavik.
Det är ett gårdsmuseum som drivs av bröderna Folke och Ynve Eriksson.
Ättlingar till den som startade verksamheten här i slutet av 1800-talet.
Museet omfattar kvarn, smedja, kraftstation, såg samt en jättestor samling
av bruksföremål som tvättmaskiner, kameror, motorsågar m.m
Ett cafe finns också, inrymt i den gamla mjölnarbostaden. Här finns också
den orgel som den siste mjölnaren i hemlighet byggde i ett rum på
kvarnens andra våning.
Efter museiebesöket åkte vi ned till Åsarna för middag på Åsarna Sportcenter.
När alla hade ätit klart ställdes kosan mot Stöde dit vi anlände vi 19-tiden
efter en trevlig men varm resa.
Påstigning vid Slättåbygdens skola.
På väg.
Fikapaus vid Gimån.
Framme i Hovermo
Yngve Eriksson berättat om kvarnen och dess tillkomst.
Handhuggen stenvägg i kvarnen. Imponernde !
Drift av kvarnsten, Träkuggar smörjda av mjölet.
Ingvar B hittade ett dragspel bland bruksföremålen.
Orgel byggd i hemlighet av den sista mjölaren uppe i ett rum i kvarnen.
Rum med gammal radioutrustning.
En annorlunda tvättmaskin.
En del av deltagarna med kvarnen i bakgrunden innan hemresan
Martin Eriksson körde oss hela dagen.
Per Erik Lilja
JULGRÖT 12 Dec 2017
Då var det dags för Julgröt igen.
Den serverades på Pålsgården och samlade 27 "grötätare". Som vanligt var det våra duktiga köksdamer som fixade med dukning, grötkok och allt som hör till. Ett stort tack till dem !
Förberedelser. Kjell S är också huslig.
Under förberedelserna började gästerna att komma och med sig hade de flesta med sig nån vinst till lotteriet.
Förväntansfulla gäster Lotterivinsterna
Signaturen Livet i Finnskogarna Färdigätet
Sen vi ätit vidtog lite allsång under ledning av Ingvar B.
Han hade fixat blad med de vanligatste julsångerna som t.ex Rudolf med röda mulen etc.
"Bysse" leder sången och Harry V sjunger
Efter sången var det dags för kaffe med hemlagat bröd. När kaffet var urdrucket genomfördes lotteridragningen.
Ingvar och Ulla Britt skötte dragningen
Så var det dags för avslutning och ihopplockning, här torkar Gerd E och Lilian S disk.
Vi hoppas att denna tradition kan fortsätta. Det är ju ett sätt att träffas och umgås på ett enkelt och trevligt sätt.
BYVANDRING GÄSSÅSEN 26 Juni 2017
Som tidigare beslutata var det dags för vandring på Gässåsen.
Att kalla det för byvandring är väl tveksamt, då det inte är mycket till by kvar. De flesta husen revs på tidigt 70-tal efter att bara ha funnits sedan 20/30-talet. En verkligt kort livslängd på en by. De hus som fanns sen gammalt revs och nya uppfördes av bolaget Ströms Bruk.
Nåväl. Vi samlades på "Spjutens" (den enda fastighet som finns kvar) för att bege oss ut på vandring til de fastigheter som funnits på Gässåsen.
Vägvisare och "guide" var Ingvar Byström som vuxit upp på platsen.
På väg till första lämningarna.
Nu är vi framme vid det som en gång var Viktor Larssons. Här har Ingvar B växt upp.
Ett flygfoto från tidigt 50-tal. På bilden ovan står vi ungefär vid uppfarten till bostadshuset.
Så här ser det ut idag där bostadshuset stod.
Det här är uppfarten till hövinden. (Den bortre uppfarten på bilden nedan).
En bild från förr. Tagen utanför ladugården på flygfotot.
Vi fortsätter och kommer till det som kallades för "Dahls". I det huset bodde Sixten Jonsson med syskon och föräldrar.
Så här såg det ut när det begav sig.
Det enda som finns kvar idag är några av cementpelarna som huset stod på.
Vi fotsätter vandringen för att komma till det hus som låg längst bort i byn, Olssons. Här finns inte några lämningar av sjölva boningshuset, men av ladugården finns spår kvar.
Så här såg det ut vid "Olssons".
Ytterligare en fastighet fanns på byn, Lundbergs, men tyvärr är den nedbrunnen och den lämning som finns är en nedrasad skorsten. Vi besökte dock ej denna plats.
Efter att ha sett eller rättare sagt inte sett fastigheterna efter byvägen återvände vi till Spjuts för att fika och äta grillad korv som föreningen bjöd på.
Ingvar, Lilian och Svea förbereder grillningen.
Fika och korv.
Under fikat plockade Kjell Ivar fram "Jularbomaskinen" och rev av några låtar. Karl Ingvar A lyssnar noga.
Under fikat dök Spjuts Nuvarande ägare upp och han fick naturligtvis fika och korv han med.
Sen han fikat klart talade han om att han installerat Gässåsen först dusch i den förra tvättstugan. Vi kollade.
Duschen.
Sen fikat klart var det dags för uppbrott. Ordf. Gerd E tackade Ingvar B för hans dagsinsats och vi andra instämde med en applåd.
En trivsam och intressant vandring, men samtidigt vemodig med tanke på allt arbete, all gädje och sorg som upplevts i denna by som inte finns mer.
Per Erik L
Resa till Fågelsjö Gammelgård 6 Juni 2017
Den 6 Juni (Nationaldagen) gjorde Stöde Finnbygdsförening en resa till Fågelsjö Gammelgård,som ligger i Ljusdals Kommun, Gävleborgs Län och Orsa Finnmark.
Vi samlades vid 8-tiden vid Slättåbygdens skola i Stöde för att med privata bilar ta oss till Fågelsjö. Vädret var väl sådär, men inte alltför dåligt.
Vi var 15 stycken som anmält oss till denna tur.
Samling vid Slättåbygdens skola inför avfärden.
Färden gick via Ånge, Kölsillre, Ytterhogdal där vi gjorde en paus för att inta det medhavda fikat.
Efter fikapausen fortsatte resan till Fågelsjö Gammelgård.
Fågelsjö Gammelgård är en välbevarad kulturmiljö med anor från den finska invandringen på 1600-talet. De skogsfinnar som slog sig ner i Fågelsjö omkring 1670 hade redan bott i Sverige under två generationer och kom närmast från Tandsjöborg, ca 15 km söder om Fågelsjö.
Byn ligger i gränslandet mellan Dalarna, Hälsingland och Härjedalen. Den hörde fram till ca 1840 till Mora socken och står där i kyrkböckerna under rubriken "Mora Finnmark". Efter en kortare tid av samhörghet med Sveg fördes Fågelsjö 1856 till Loos socken, som bildats ett tiotal år tidigare. Sedan dess hör Fågelsjö till Gävleborgs län, även om byn ligger i Dalarna.Gården har varit i en enda släkts ägo under sju generationer. Varje släktled har satt sin prägel på den. Den nuvarande gamla mangårdsbyggnaden, en timrad parstuga i en våning uppförd 1818, förändrades och byggdes på under hela 1800-talet. Den nye husbonden som tog över gården 1822 byggde på ett våningsplan och husets interiörer utformades till största delen under Jonas Olssons (1832-1895) tid.
Väl framme togs vi emot av Guiden Jan-Åke som visade oss runt och berättade på ett trevligt sätt om byggnader, folk och händelser på gården.
Guiden Jan-Åke
Här är vi köket i Gammelgården
Marja Olofsson
I det här rummet övernattade prästen när det var dags för husförhör och det var enda gången under året som rummet användes.
"Festsalen" på övre våningen
En speciell sak var att på härbret där maten förvarades var dörren låst med sju lås.
Att det var av säkerhetsskäl tror man inte, utan det nog för att gubben på gården tyckte att det var roligt att experimentera. Bilden härovan visar en kopia på låsen.
Intreör från snickarverkstaden. Här tillverkades det mesta man behövde.
En märklig sak tillverkad på gården. Detta är en råttfälla !
Smedjan. Här tillverkades bl.a. den välkända Fågelsjöbössan.
Efter den guidade turen på gården var det dags för lunch som serverades i det sk. ”Amerikahuset”.
Lunch.
Kaffe efter maten.
Besöket på Gammelgården avslutades med ett besök i den traditionella souvenirbutik.
Efter diverse inköp var det dags för hemfärd med fritt vägval. En del valde att åka samma väg som vi kommit, andra valde vägen över Los, Ljusdal, Delsbo och hem till Stöde.
GRÖT PÅ PÅLSGÅRDEN 2016
10/12 2016
Så var det dags för den traditionella "grötträffen" på Pålsgården.
Som traditionen bjuder samlades ett 25-tal medlemmar för att inta en gröttallrik med tillhörande skinksmörgås och en kaffekopp med bröd bakat av några av våra husliga medlemmar.
Innan gästerna anländer är det en hel del förberedelser.Här fyller Gerd H på kaffetermosarna och i bakgrunden kollar Kent E lotterikassan under överinseende av Gerd E och Ingrid H.
Några av gästerna har redan anlänt.
Ett digert vinstbord till lotteriet.
Så var det dags för vår signaturmelodi "Livet i finnskogarna", som spelades av Kjell-Ivar N och Gerd E.
Efter signaturen hälsade ordf. Gerd alla välkomna och gav klartecken för grötätningen
Det var risgrynsgröt, skinka, ost och för den som ville även sirap till gröten.
Alla lät sig väl smaka av vad som bjöds.
Efter maten kallade Karl Gunnar Nilsson på uppmärksamheten, för att läsa några dikter eller betraktelser av en författare från sundsvall. En dikt handlade om att vara gammal eller att bli äldre.
K.G. Nilsson läser dikt
Också efter maten gratulerades Kjell Ivar med en blomsterkvast. Han har ju fyllt ett antal jämna år.
Under kaffet på maten förrättade Kent i vanlig orning lotteridragning och vann själv 1:a pris. Prisbordet var ju ganska välfyllt så många vann
Efter dragning och påtår spelade Kjell Ivar och Gerd några låtar och vi andra försökte sjunga med, men texterna fanns iinte kvar så tydligt i våra minnen. Nåt som också framkom i det KG läste.
Invar Byström. Bysse; hade sitt munspel med sig och han spelade också några melodier.
Efter några timmars trevlig samvaro var det dags för uppbrott och vi hoppas att det kan fortsätt även kommande år.
Per Erik L
Vårt deltagande i Finnsamkonferansen
Konferansen började på fred.2 Sept.på Huberget, med föredrag av Maud Vedin om skogsfinnarnas historia och kolonisation.
Senare på dagen gjorde deltagarna en resa upp till Hullsjön, med fika på hembygdsgården och besök hos Christer Persson som bor på en gammal finnbosättning.
På lördag var det dags för vår "inblandning".
Det började med bussresa från Huberget till Gransjön för vidare resa till Ulvsjöns Fh där konferansdeltagarna skulle bli bjudna på lunch,
Under resan till Gransjön berättade Ingrid Hansson om hur det var att bo och växa upp på Gransjön.
Väl framme på Gransjön gjordes ett uppehåll för att titta på den lämning av bosättning som finns mitt i byn, ca 50-75 m väster om vägen. Vad det egentligen är för sorts lämning fick vi inte nån klarhet i, trots att det fanns en expert med på resan. Det kan vara en. sk. rökstuga eller någon annan typ av byggnad.
Efter "titten" samlades vi vid bussen där Per Erik Lilja berättade om skolan coh fastighetsbildningarna på Gransjön.
Vid lämningen av Finnbosättningen
Samling vid bussen
Färden gick vidare till Ulvsjön där Vi (Finnbygdsföreningen) bjöd på fika. Efter fikat presenterade Kjell Svanberg vår förening och vår verksamhet och Britt Rinnan talade om hur det var att växa upp på Ulvsjön. Efter detta höll Maud Vedin ett föredrag om skogsfinsk kolonisation på södra sidan av Ljungan och mest om byarna Gransjön, Tjärnsjön och Ulvsjön.
Sedan höll Linda Blied ett föredrag om Giftermål på Stöde finnmark
Efter det vankades det lunch, chili con carne, som fixats av Britt Rinnan med hjälp av fler "matmammor" i vår förening. Bl.a, hade Gerd Högahl kokat "Motti", som konferansdeltagarna fick ett smakprov av,
I väntan på lunch.
Mottikön.
Deltagarna lät sig väl smaka.
När lunchen var avklarad stod vidare resa till Tjärnsjön på programmet.
Under bussresan till Tjärnsjön berättade Pirjo Linna-Avarre om finska invandrare i nutid. Hon ansvarar för finskt förvaltningsområde i Sundsvalls Kommun.
Gerd Eriksson, Stöde Finnskogsbyars nuvarande ordförande, berättade lite om Tjärnsjön som är hennes födelseort och nuvarande fritidsboende. Tack vare Maud Wedins kunnande så kunde vi fastställa vart den första bosättningen var, som det finns Lantmäterikartor på, alltså år 1639. Det är vid det nuvarande huset med tiihörande byggnader på norra sidan av Grantjärnen. En bit ifrån finns det 3 ugnsruiner, det har inte hittats så många på samma område förut
Dom 3 lämningarna
Edgar Lyckseel och Kjell Svanberg vid skylten om finnbosättningen på Tjärnsjön
Konferansdeltagare i Tjärnsjöskogen.
Efter besöket på Tjärnsjön blev det återresa till Huberget för att senare inta en middag, till vilken även vår förening var inbjuden.
Från middagen på Huberget. Anders Thyr berättade skrönor.
Så avslutades dagen som vi var inblandade i och reaktionerna från konferansledningen var över lag positiva.
Så Vi gjorde tydligen bra ifrån oss !
Per Erik Lilja
Träff hos Rinnans i Saltvik ang. Finnsamkonferansen
Frdag den 12 Aug träffades styrelsen och några fler hos britt och Raymond i deras sommarstuga t Saltvik strax norr om Härnösand.
Detta för att diskutera detaljer i samband med Finnsamkonferansen som skall hållas i Stöde 2 -4 September. Vår förening skall ordna med lunch 3 Sept och det var detta som var huvudämnet för denna träff. Britt har lovat att ansvara för vad som skall förtäras och hon hade i stort sett menyn klar, så några större diskussioner blev det inte.
Vi blev naturiligtvis bjudna på både kafffe och lunch
Utsikt över Älandsfjärden från Rinnans stuga.
Dags för fika.
Britt på väg med kaffet.
Trivselkväll hos "Blåstens" på Häbbersåsen 31 Maj 2016
Vi var ett 25-tal som samlats hos "Blåstens" på Häbbersåsen, i denna sköna försommarkväll., för att umgås, grilla korv fika och ha det allmänt trevligt.
Deltagarna börjar komma.
Det hela började med att Kjell-Ivar, Gerd E och Sören S spelade Livet i Finnskogarn som ju är vår signaturmelodi. Därefter kom några fler låtar som passade in den här kvällen
Efter den inledande musiken blev det dags att gå en tipsslinga som klanen Högdahl hade ordnat. Frågorna som gjorts av Svea H handlade om Häbbersåsen. Både om människor, djur och natur.
Marja och Kjell Ivar på tipspromenad.
Naturligtvis blev det diskussioner under promenaden.
Det här är den sk. "Postäkta". Engammal innäga med namn av en Po, vem det nu var ?
Medan vi andra gick tipsslingan började Sören att grilla kov.
Svea H har rättat tipset och redogör här för resultaet.
Efter korv och fika delades allsångshäften ut och några kända sånger klingade ut över Häbbersåsen innan det var dags att tacka Gerd H, Harry E, Sören S och Lasse H för att vi fick komma hit och ha en trevlig kväll Tillsammasns.
Det behövs ju inte mer än så här för att det skall bli trevligt.
Träff med Finnsam
Tisdag 12 /4 hade föreningen en träff med samarbetsföreningen Finnsam.
Platsen var Ulvsjöns Folket Hus och från vår förening daltog Gerd Eriksson, Gerd Högdahl, Britt Rinnan,Kjell Svanberg och Per Erik Lilja.
Finnsam representerades av Maud Wedin och Mats Östberg.
Syftet med träffen var att ta reda på vad vår förening skall göra i samband med den konferens som Finnsam arrangerar i början av September, i Stöde.
Julgröt på Pålsgården 2015
Så var det dags för julgröt igen.
Det är ju inte så länge sen det var sommar, men tiden går fort. I år som i fjol höll vi till på Pålsgårde. Detta av lite praktiska själ, då de flesta av oss bor och finns i det mer centrala Stöde.
Allt nog. Som vanligt var det en hel del förberedelser med att fixa det som skulle ätas och det som det skulle ätes på. Tallrikar, koppar, skedar och sånt. Det fixades, som vanligt av våra duktiga damer, Gerd H, Gerd E Ingrid H och Laila N till full belåtenhet. Kaffekokare var Sören S. När gröten var uppäten var det dags för lite musik av husbandet, för dagen bestående av Laila, Gerd E och Kjell Ivar. Även grötätarna deltog med sång.
Sedan blev det kaffedags med mycket och gott bröd bakat och skänkt av medlemmar. Efter kaffet blev det dragning på lotteriet som Kent i vanlig ordning skötte. Ett stort antal vinster hade skänkts och många av lottköparna kunde hämta ett flertal vinster.
Efter lotteridragningen blev det dags för uppbrott, men innan de flesta lämnat lokalen fick vi höra Gerd E spela dragspel, vilket hon klarade med den äran.
Förberedeksearbete i köket. Sören kokar kaffe
Gerd E lägger upp bröd, smör och skinka Laila skär upp saffransbrödet
"Husbandet" (Gerd E, Laila N och Kjell Ivar N) inledde med signaturen Livet i Finnskogarna
Grötätandet i full gång.
Gerd H käkade för sig själv. Så var det dags för disk.
Resa till Finnbygdsmuseet i Skräddarbo
Södagen den 24 Maj 2015, gjorde föreningen en resa till Finnbygdsmuseet i Skräddarbo, som ligger några mil söder om Alfta i Hälsingland.
Vi samlades vid hockeyplanen vid Slättåbygdens skola. Inte alla, men ganska många.Övriga skulle ansluta i Sundsvall
Samling inför avfärden från Sundsavll
Vi hade löst transporten på så sätt att de som ställde upp med bil och körde fick ersättning för detta. Det blev betydligt billigare än att anlita något bussbolag.
Nåväl, så småningom kam vi fram till Skräddarbo.
Museet är inrymt i en fd.. skola och där hälsades vi välkommnades av museets grundare och föreståndare Maths Östberg
.
Finnbygdsmuseet
Vi började vårt besök med att lyssna till Mats som berättade om museets tillkomst och om den verksamhet som bedrivs. Under tilden intog vi det medhavda fikat.
Ingvar Byström ritar en gubbe i den bok vi överlämnade till museet.
Efter Maths genomgång gick vi runt i museet och kollade på de saker och foton som finns där.
Man har ungefär 300 föremål samlade plus foton och böcker.
Intreör från museet.
Ulla och Els-Mari studerar en karta över finnbosättningar
Laila och Berit har hittat nåt intressant.
Ordförande Gerd
Ingrid Hansson
Gerd H och Sixten. I bakgrunden berättar Maths för Kjell S och Laila.
Efter någon timme var det dags att dra norrut och vi bestämde då att stanna till i Järvsö för en gemensam middag.
I väntan på att alla skulle titta klart tog en del chansen att sola i det fina vädret.
Efter uppäten middag i Järvsö var det dags att dra hemåt , men innan avfärd samlades vi för ett gruppfoto.
Ulvsjödagen2010
Så var det dags !
Solen lyste med sin frånvaro och termometern visade +6 grader.
Blåste gjorde det också, så funderingarna var: ”Kommer det några hit?” Ja det gjorde det. Närmare 200 stycken. Som tur var gick det att omdisponera det tänkta utomhusarrangemanget till ett inomhusdito.
Dom närvarande fick lyssna till musik, som framfördes av ” husbandet”bestående av Kjell-Ivar, Tora ,Gerd, Arne och Laila. Dom började med den traditionella ”Livet i finnskogarna” och ytterligare några låtar innan Per Erik höll ett ”Välkomstsnack”
Efter det blev det mer musik och sång fram till fikarasten
Under rasten där vi sålde både kaffe med smörgås, korv och hamburgare med en strykande åtgång, kunde besökarna titta på de hantverksalster som fanns uppsatta runt väggarna i lokalen och även titta på ett bildspel med bilder från våra olika byar, både nya och gamla bilder.
Men bland det viktigaste var kanske att träffas och prata, vilket märktes.
Efter paus var det dags för mer musik och sång fram till lotteridragningen. Tyvärr fanns det inte tillgång till så många vinster så vi blev begränsade till endast ett lotteri. Vi hade säkert kunnat sälja ett till.
Ett ”blont bombnedslag” i form av Tora dök plötsligt upp och då hon gärna ville ta plats i knät på en del manliga deltagare generades en del.Till slut hamnade hon dock på scenen och framförde en omskriven låt med en passande text för hennes rollfigur.
Vi hade också haft en tipsslinga och under ”andra halvlek” hade vi även prisutdelning för den.
Tiden gick och det blev dags att avsluta det hela, men en hel del av besökarna stannade kvar för att prata färdigt.
Trots det dåliga vädret eller kanske tack vare, blev det på det hela taget en lyckad dag, både vad gäller de olika aktiviteterna och inte minst rent ekonomiskt.
Jag tycker att Vi har all heder av tillställningen och att Alla gjort ett bra jobb!
Per Erik
Inledningsmusik; Livet i Finnskogarna En fullsatt lokal, alla besökare fick inte plats inne samtidigt
Allt hantverk och konst som ställdes ut var gjort av personer med anknytning till Ulvsjön, någon känd och någon ställt ut för första gång
Snart är lokalen fylld.
Nu är det fullt.
Det blev fikapaus och Arvid Höglund fikade ute.
Liksom många fler.
Nisse Lundgrea, Karl Ingvar och Astrid Anderssun fikade på altanen.
Sammalunda gjorde Elsie Forsberg
Wera Viklund och Ingrid Hansson hade fullt upp i köket.
Gudstjänst på Gässåsen 31 juli 2010
Ca 45 personer hade kommit till Gässåsen denna regniga dag för att övervara den gudstjänst som anordnats av Stöde Finnbygdsföening.
Gustjänsten hölls av Nine Lööv som klarade av detta på ett fint sätt, trots att hon mesta tiden av gudstjänsten stod med paraplyet i ena handen.
Psalmsången accompanierades av Ingvar Byström som hade sitt munspel med sig och Kjell Ivar Norberg med sitt dragspel.
Under sista psalmen upptogs kollekt till förmån för Stöde Finnbygdsförening.
Gudstjänsten avslutades med ett lite ovanligare postludium, nämligen en polkett.
Trots det dåliga vädret blev det en stämningsfull stund.
Som tur var fanns ett tälttak till skydd mot regnet.
Nine Lööf höll i gudstjänsten
Ingvar Byström läste dagen text
Kyrkkaffet serverades av Britt Rinnan
Kjell Ivar och Marja lät sig väl smaka.
Sammankomsten avslutades med att Ingvar och Kjell Ivar spelade en stund och Gässåsenfödda Svea Hämeläinen läste en egen dikt
Julgrötsträff 10 Dec på Ulvsjöns Folkets Hus År ??
Vi var ca 25 personer som trotsat både väder och väglag för att träffas på Ulvsjöns Folkets Hus, för att äta den traditionella julgröten som förtjänstfullt fixats av Britt och Raymond Rinnan.
Träffen inleddes med en tyst minut för våra bortgångna medlemmar Tora Udd och
Göran Säll.
Därefter kom Lucia och en tomte i form av syskonen Anny och Albin Eriksson och sjöng. Naturligtvis luciasången och dessutom en del andra julsånger. Dom kompades av pappa Kjell på dragspel.
Sen kom gröten !
God och näringsriktig. Med hembakat bröd, skinka och ost.
Sen vi svalt gröt och mackor vidtog lottdragning förrättad av Kent Eriksson, som tidigare sålt slut på alla lotter. Vinsterna var skänkta av medlemmarna. (Tack)
När vinsterna var slut hade ”husbandet”, för dagen bestående av Sören, Kjell Ivar, Laila och Gerd, greppat instrumenten för en stunds musikalisk underhållning under det att vi andra intog kaffe och kakor.
Under musikstunden förärades Kjell Ivar och Britt med blommor.
Kjell Ivar för att han fyllt ett antal jämna år och för att han för det mesta ställer upp och musicerar på våra sammankomster och Britt och Raymond för att dom fixar allt som hör ”grötträffen” till.
Så var det dags för avslutning och hemfärd efter en som vanligt trevlig samvaro.
Vi får hoppas att vi kan fortsätta med denna trevliga tradition.
I väntan på lucia och gröt Lucia på ingång
En andäktig publik Els-Mari tackar för sången
Dags för gröten Kent höll som vanligt i lotteriet
"Husbandet" Sören, Kjell-Ivar, Laila ocg Gerd avslutade med "Livet i
Finnskogarna"
Per Erik L
JULGRÖT 2012
Lördag 15 Dec 2012 var det dags för grötätning i Ulvsjöns Folets Hus igen.
Trots det ymniga snöfallet hade 23 deltagare kommit för att äta gröt, köpa
Lotter och umgås.
Britt R hade som vanligt fixat det ätbara, trots att paret Rinnan flyttat till Härnösand.
Efter grötintagandet sjöng vi lite julsånger till ackompanjemang av delar av
”husbandet”, nämligen Gerd Eriksson och Kjell Ivar Norberg.
Kent Eriksson hade som vanligt ordnat med ett lotteri, till vilket föreningens
medlemmar skänkt vinsterna.
Efter lotteridragningen vankades kaffe med dopp.
Så var det dags för hemresor i snöovädret. Någon plogning hade inte
förekommit, varför der ”resande” uppmanades att köra försiktigt.
Själv råkade jag hamna i diket när jag skulle åka till Ulvsjön. Men det
gick bra, jag fick hjälp att komma upp ganska snabbt.
Tyvärr dök inte ”skogslucian” upp denna gång, Vädret var kanske för dåligt.
Men vem vet, kanske nästa gång
Per Erik L
Bildgenomgång på Pålsgården
Nu är vi igång med att gå igenom det stora bildmaterialet som vi förfogar över.
Vi har hittills haft 4 sammankomster på Pålsgården, där vi tittat på bilder och försökt att fastställa vad/vilka/vem som finns på bilderna.
Det har i måga fall varit svårt då bilderna ibland är av dålig kvalitet.
Vi har ungefär 1000 bilder i arkiv, en kulturhistorisk skatt, och det är viktigt för framtida "bildbetraktare" att veta vad som finns på bilderna.
En bild utan förklaring är ju ganska värdelös.
Vi har varit 10-15 personer på dessa träffar, vilket är bra.
Då vi driver detta arbete som studiecirkel, i samarbete med ABF, kan vi får ett ekonomiskt bidrag.
Bildgänget
Här diskuteras det
Sixten och Ann Mari
©. Alla rättigheter reserverade |
|